Sursa imagine: ria.ru

Rusia condiționează, din nou, retragerea munițiilor sale din Transnistria

Rusia ar fi dispusă să evacueze munițiile depozitate la Cobasna, însă numai după reglementarea definitivă a conflictului transnistrean. Declarații în acest sens a făcut viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin, adăugând că „până atunci mai este mult timp”.

De asemenea, într-un interviu pentru RIA „Novosti”, citat de Radio Chișinău, el a adăugat că Moscova va face tot posibilul pentru a asigura activitatea Grupului Operațional de Trupe Ruse (GOTR) din Transnistria.
 
Karasin afirmă că Rusia ar fi început, în 2001, să-și onoreze angajamentele pe care și le-a asumat prin Acordul de la Istanbul, în 1999, cu privire la retragerea munițiilor din Transnistria, însă procesul a fost întrerupt din cauza refuzului Republicii Moldova de a semna așa-zisul Memorandum Kozak, parafat anterior.
 
„De tot, au fost expediate peste 40 de garnituri de tren, cu care au fost evacuate aproximativ jumătate din munițiile și echipamentele care se aflau în acel moment în depozite (în Transnistria – n.r.). Ceea ce a mai rămas se cifrează la 21 de mii de tone”, spune diplomatul rus.
 
Respectând retorica tradițională a Kremlinului, Grigori Karasin plasează vina pe seama autorităților de la Chișinău și „consilierilor” occidentali, care ar fi determinat Tiraspolul să blocheze evacuarea munițiilor.
 
Pe lângă asta, el acuză Ucraina că, prin denunțarea acordului privind colaborarea militară cu Federația Rusă, ar fi pus în dificultate activitatea GOTR.
 
„Vreau să vă asigur că pentru a asigura GOTR în Transnistria va fi făcut tot ce este necesar”, mai spune el.
 
Amintim că Grupul Operativ de Trupe Ruse se află pe teritoriul Republicii Moldova fără consimțământul autorităților moldovenești, adică ilegal, fapt în virtutea căruia acesta urmează să fie retras necondiționat și fără întârziere.
 
Anume acesta a fost sensul înțelegerilor convenite prin semnarea la 21 octombrie 1994 a Acordului moldo-rus cu privire la „statutul juridic, ordinea şi termenele de retragere a formațiunilor militare ale Federației Ruse, aflate provizoriu pe teritoriul Republicii Moldova”, document care, nu a fost implementat de către partea rusă. Același obiectiv a fost vizat și în Declarația Summit-ului OSCE de la Istanbul din 1999, adoptată prin consens, potrivit căreia Federația Rusă urma să-și retragă în întregime trupele, munițiile și echipamentele sale de pe teritoriul Republicii Moldova.
Autor: Radio Chișinău
10.10.2017 Actual
970
0

Comentarii 1

  • tibica romalo:

    Transnistria e o creatie politica a generalului Antonescu in 1941,cand trupele romanesti au ocupat timp de 2 1/2 ani Odesa si teritoriul dintre Nistru si Bug. N-a existat niciodata o declaratie de intentie a guvernului român de a stapâni aceasta provincie, cu multe sate de moldoveni emigrati in secolele anterioare. din Moldova peste Nistru. Stalin a proclamat in anii 1920 o fasie de pamânt dealungul Nistrului: Republica socialista sovietica Moldoveneasca, cu gândul sa alipeasca acesteia si restul Moldovei dintre Nistru si Muntii Carpati, atunci când se va prezenta ocazia favorabila. In 1940, odata cu caderea Frantei, care garantase pâna atunci frontierele Romaniei, ajunse ambele sub ocupatia germana, Sovieticii ne-au atacat, dar n-au reusit sa ocupe definitiv decat Basarabia din 1944 pâna in 1989. Moldovenii din Chisinau si transnistrienii- fostii basarabeni dintre 1812 si 1944- s-au declarat din nou independenti dupa 1989- dar pâna când ?

    10.10.2017 21:01