Sursa imagine: aac.md

La Chișinău poate fi testată gratuit calitatea apei

La Chișinău, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, a fost adus un laborator mobil. Cei care vor să afle dacă e bună sau nu apa pe care o consumă zilnic pot veni cu o mostră în centrul capitalei. Specialiştii verifică apa din diferite surse – fântâni, izvoare, robinet, dar şi pe cea îmbuteliată.
 
Curioşi să afle dacă apa pe care o beau zi de zi este calitativă, moldovenii nu au ratat şansa să o verifice gratuit, economisind astfel aproximativ 600 de lei.
 
Specialiştii bat alarma şi spun că apa din fântâni şi izvoare este de proastă calitate, iar primele rezultate au confirmat acest lucru.
 
„Prima probă e colectată din satul Bâc, din fântână cu izvor local. Ne uităm la parametri PH 0,1, conductivitatea 2950, norma e 2500, vedem că deja este depăşită, duritatea 80,79, este o apă foarte dură. Adică e o apă cu un conţinut mărit de săruri şi foarte dură”, a afirmat șefa Laboratorului întreprinderii „Apă Canal-Chișinău”, Elena Vasiliu.
 
„Calitatea apei în Chişinău la sistemul centralizat este bună, corespunde normelor sanitare privind apa potabilă. Din fântâni cu părere de rău apa nu-i peste tot bună, la fel şi izvoarele, iar noi recomandăm ca oameni să consume apă de la sistemul centralizat”, a declarat șeful Departamentului asigurarea calităţii apei din cadrul întreprinderii „Apă Canal-Chișinău”, Arcadie Rusnac.
 
Laboratorul mobil va funcţiona şi astăzi, 8 octombrie, între orele 10:00 – 16:00.
Autor: trm.md
08.10.2017 Actual
452
0

Comentarii 0