Sursa imagine: alchetron.com

Expert economic: În acest an vom înregistra o ușoară creștere a volumului total de credite pentru economie, dar aceasta se datorează sectorului non-bancar

Procesul de creditare a economiei, afectat grav de criza bancară din 2014, se redresează în acest an. Concluzia aparține expertului economic de la IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță. Economistul atrage atenția, însă, că, procesul dat se datorează pieței nebancare și că volumul împrumuturilor oferite de organizațiile de microfinanțare aproape că s-a dublat – de la 3,4 miliarde de lei în 2013 până la 6,7 miliarde de lei în 2017. ”Drept consecință, în 2017 vom înregistra o ușoară creștere, cu 0,6 miliarde de lei, a volumului total de credite oferite economiei, însă această creștere pentru prima dată se datorează nu sectorului bancar, dar celui non-bancar”, scrie Veaceslav Ioniță pe blog.

Economistul salută aceste transformări, care, în opinia lui, vor duce la creșterea calității creditării. ”De fapt, asistăm la două procese: clienții migrează de la bănci spre non-bancar și banii migrează din bănci în non-bancar. Tendința poate însemna un început al restructurării pieței financiare, unde băncile comerciale se vor concentra pe clienții mari și proiectele de anvergură, iar non-bancarul pe clienții mici, ceea ce va crește calitatea creditării. Băncile comerciale vor prefera să ofere două – trei credite de 100-200 milioane de lei unei companii de microcreditare în locul miilor de microcredite la sute de agenți economici”, explică Ioniță. Potrivit lui, calitatea creditelor în sectorul non-bancar este de 5-6 ori mai bună decât în sectorul bancar, cota creditelor neperformante în sectorul non-bancar este 2,5-3,5% comparativ 16% din sectorul bancar.

Autor: Ion Vasilos
26.09.2017 Opinii
1228
0

Comentarii 2

  • Victor:

    Tendința actuală e doar un început de schimbare pentru Moldova, după mulțimea de probleme cu care s-a confruntat acest stat.

    26.09.2017 11:12
  • Alina:

    Este un orecare progres dara totusi nu este destul. Bun, poate ca mai vine si de la vama. Moldova trebuie sa bata tare in sistemul economic prin export-import. Creditele nu sunt cea mai de perspectiva pozitie.

    26.09.2017 13:27