Sursa imagine: madrm.gov.md

Japonia va oferi Moldovei circa 4,8 milioane de dolari

Japonia va oferi circa 4,8 de milioane de dolari pentru dezvoltarea agriculturii conservative în Republica Moldova, a comunicat vineri, 22 septembrie, ambasadorul Japoniei la Chișinău, Masanobu Yoshii, în cadrul unei vizite la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), unde s-a întâlnit cu ministrul Vasile Bâtca.

Potrivit unui comunicat al MADRM, cei doi oficiali au discutat despre proiectul de dezvoltare al agriculturii conservative în Republica Moldova, în cadrul programului de granturi întitulat „Programul de Dezvoltare Socială și Economică”, disponibil în cadrul asistenței tehnice a Guvernului Japoniei. Proiectul a fost inițiat de ambele părți în acest an, prin semnarea pe 7 martie 2017 a Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei.
 
În cadrul discuțiilor, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Bâtca, și-a exprimat recunoștința pentru suportul oferit Republicii Moldova și a reiterat disponibilitatea de a colabora în vederea dezvoltării agriculturii din țara noastră.
 
„Mă bucur să avem un partener de încredere și sunt sigur că în continuare vom dezvolta proiecte concrete pentru agricultorii noștri, pentru dezvoltarea regiunilor țării. Mă bucur că în acest an inițiem un proiect de dezvoltare al agriculturii conservative și de dezvoltare a unui sistem durabil de gestionare a solurilor, ce are o importanță deosebită pentru noi”, a precizat ministrul Bâtca.
 
La rândul său, ambasadorul Masanobu Yoshii a menționat interesul pe care Japonia îl manifestă pentru țara noastră, realizând o scurtă trecere în revistă a domeniilor în care investitorii japonezi ar dori să dezvolte o colaborare cu Republica Moldova, acestea fiind în special în domeniile agricultură și sănătate.
 
„Prin intermediul proiectului, circa  4,8 mln de dolari vor fi oferiți sub formă de grant în domeniul agricol. Astfel, în cadrul acestui proiect Guvernul Japoniei va oferi Republicii Moldova 106 tractoare. De asemenea, suntem dispuși să oferim sprijin pentru fermierii din țara dumneavoastră și ne dorim să sporim importul de grâu și vinuri din Republica Moldova, întrucît oamenii de afaceri din Japonia au un interes deosebit pentru vinurile din țara dumneavoastră. În acest sens suntem interesați să inițiem proiecte comune”, a menționat ambasadorul Japoniei, în cadrul discuțiilor cu ministrul Vasile Bâtca.
 
Oficialii au mai vorbit despre beneficiile agriculturii conservative, precizând că utilizarea de către fermieri a tehnologiilor moderne în domeniul agricol are rolul de a asigura o agricultură durabilă, adaptată schimbărilor climatice.
 
Cu suportul Guvernului Japoniei, în Republica Moldova sunt în derulare patru proiecte în domeniul agriculturii, în valoare totală de circa 65 de milioane de dolari.
Autor: HotNews
23.09.2017 Actual
421
0

Comentarii 0