Sursa imagine: ipn.md

Expert: Economia Moldovei este într-o perioadă de acalmie

Economia Republicii Moldova este într-o perioadă de acalmie. Stabilizarea a survenit după o perioadă de crize și recesiuni grave pentru economia națională. Declarația a fost făcută de directorul Institutului Economiei de Piață, Roman Chircă, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Potrivit lui, actualmente volumul depozitelor în bănci depășește de două ori volumul creditelor, ceea ce înseamnă că băncile sunt pline de lichidități, dar nu există proiecte economice în care să fie investite. „Și-a revenit principala sursă de creștere economică – remitențele, după stagnarea din Federația Rusă și reorientarea unor migranți spre țări din Uniunea Europeană. Această dinamică s-a început pe la mijlocul anului trecut, iar tradițional luna august este cea de apogeu în care am înregistrat și un record – 178 de milioane de dolari”, a spus expertul în economie.
 
Referindu-se la creditul oferit de către România Republicii Moldova, analistul Victor Gurău
a declarat că dacă în 2016 tranșa de 60 de milioane a fost ca un ajutor frățesc acordat Moldovei, la momentul actual, a treia tranșă din acest credit este mai mult un suport pentru un posibil salt al economiei naționale în cazul în care gestiunea proceselor va fi corectă, coerentă și în cadrul unei strategii pragmatice de posibilă dezvoltare.
 
Totodată, Victor Gurău susține că există semnale pozitive nu numai referitor la redresarea situației economice din țară, dar și referitor la nivelul de percepție a cetățenilor.
Autor: IPN
22.09.2017 Actual
449
0

Comentarii 2

  • Teodor:

    Dupa ce se fura miliarde, dupa ce cei care au furat acum sunt in opozitie si doresc iarasi sa ajunga la conducere, nici n-are cum sa nu traim intr-o tara saraca si pierduta.

    22.09.2017 09:18
  • andrei:

    Totuși Filip a făcut un lucru colosal în fucnția de premier, dacă a reușit stabilizarea stiuației într-așa circumstanțe nefaste în care a venit la putere...

    22.09.2017 09:35