Sursa imagine: fest.md

La Muzeul Național de Istorie a fost inaugurată o expoziție despre Orheiul Vechi

La Muzeul de Istorie din Chişinău a fost inaugurată expoziţia „Milenii de civilizaţie la Orheiul Vechi. 70 de ani de cercetări arheologice”. Evenimentul se desfăşoară în contextului împlinirii a 70 de ani de la începutul investigaţiilor arheologice sistematice în microzona Orheiul Vechi.

Arheologii susțin că Orheiul Vechi este cel mai important punct arheologic, un fel de carte istorică în care sunt concentrate toate epocile.
 
„Răsfoind această carte poți afla multe lucruri și din istoria geților și din perioada antică, medievală, dar este pentru noi important că Orheiul medieval – cetatea lui Ștefan cel Mare care la timpul său a avut un rol deosebit. Interesul se explică și prin faptul că Orheiul Vechi reprezintă un peisaj cultural deosebit, care impresionează profund de la prima vedere și aceste impresii te fac se revii de mai multe ori în această zonă”, a declarat Gheorghe Postică, viceministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.
 
Cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la începutul investigaţiilor arheologice sistematice în microzona Orheiul Vechi în perioada 21-23 septembrie, la Chişinău este organizată şi o conferinţă ştiinţifică, la care participă  cercetători de pe ambele maluri ale Prutului.
 
„Orheiul Vechi dă informații și poate soluții pentru multe probleme ale istoriei întregii regiuni, nu mă refer numai la Moldova, de la Dunăre spre Volga în perioada Hoardei de Aur și în ultimii ani tot mai multe informații despre formarea statului moldovenesc, informații foarte prețioase, pentru că surse scrise nu prea sunt. Arheologia ne aduce lumină asupra intemeierii Moldovei cu frumoase lucruri spectaculoase”, a declarat Eugen Nicolae, directorul general al Institutului de Arheologie al Academiei Române.
 
De menţionat că începutul cercetărilor sistematice acestui sit a fost pus de către arheologul Gheorghe Smirnov. Lucrările de cercetare s-au intensificat după anul 1947, când la acest centru cultural au lucrat renumiţi arheologi – Ion Niculiţă, Pavel Bârnea, Tudor Arnăut.
 
Pentru mulţi arheologi din Republica Moldova, şantierele de la Orheiul Vechi au devenit permis de activitate profesională ulterioară.
Autor: trm.md
22.09.2017 Actual
365
0

Comentarii 0