Sursa imagine: ipn.md

Festivalul de Film Documentar pentru Schimbare Socială, la Cahul

Puterea este tema celei de-a doua ediții a Festivalului de Film Documentar pentru Schimbare Socială MOLDOX, care va avea loc în perioada 23-28 septembrie la Cahul. Publicul este așteptat la proiecții din 26 de țări. Opt filme au fost realizate de liceenii din Cahul în cadrul unui atelier de documentar.

Într-o conferință de presă la IPN, directorul Festivalului și președinte MOLDOX, Max Cârlan, a spus că a fost aleasă tema puterii deoarece de putere cu toții avem nevoie, dar câteodată uităm că o avem. În cadrul festivalului vor fi proiectate 20 de lungmetraje premiate în întreaga lume și 10 scurtmetraje. Pe lângă proiecțiile de film, vor avea loc și paneluri de discuții centrate pe subiecte precum: „Puterea Femeii”, „Puterea Opresiei”, „Puterea Pasiunii” și „Puterea Religiei”.
 
Festivalul va fi deschis de patru producții autohtone. Coloana sonoră va fi înlocuită cu muzică interpretată pe viu de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, dirijată de Ilie Croitoru Rotila.
 
„Filmele care le selectăm sunt de clasament A sau B, asta înseamnă au fost selectate de la festivaluri internaționale și au fost testate pe audiență. Vrem să le arătăm pe ecran mare în Moldova deoarece probabil nu ar mai ajunge niciodată la noi în țară sau la televiziune”, a spus Max Cârlan.
 
Cea de-a doua componentă a MOLDOX este un laborator cu patru ateliere de film documentar, MOLDOX LAB. Acestea sunt destinate atât cineaștilor începători, cât și profesioniștilor și vor dura șase zile.
 
Membra Asociației MOLDOX, Olga Cortac, crede că în acest an numărul de spectatori va crește. Organizatorii pun la dispoziție transport gratuit din Chișinău și din localitățile vecine pentru toți doritorii de a veni la festival. „Patria MOLDOX este la Cahul. De la intrare în Cahul ai impresia că toți vorbesc despre MOLDOX. Cahul se va transforma în capitala filmului documentar”, a spus Olga Cortac.
 
MOLDOX este un eveniment organizat de către Asociația „MOLDOX”, SVEBNSKA FILMSTUDION, Centrul CONTACT-Cahul și Asociația pentru Dezvoltare creativă cu suportul Swedish Institute, Ambasadei SUA în Moldova, Institutul Cultural Român, Primăriei municipiului Cahul, Centrului Cultural German Akzente din Chișinău, Goethe-Institut România, Fundației Est-Europeană, Centrului Național de Cinema. Bugetul ediției din acest an a festivalului este de 70 de mii de euro.
Autor: IPN
21.09.2017 Actual
462
0

Comentarii 0