Sursa imagine: euronews.com

UE se redresează, iar încrederea revine, afirmă Juncker în al treilea discurs depre „starea Uniunii”

Uniunea Europeană „se redresează”, iar încrederea revine, a declarat miercuri preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, care a susţinut cel de-al treilea discurs depre „starea Uniunii”.

Juncker susţine miercuri al treilea discurs despre „starea Uniunii” Europene.
 
„Vântul a revenit în pânzele Europei”, a spus el.
 
Şeful Comisiei – care propune atât legislaţia, cât  şi politicile UE – a salutat faptul că Uniunea înregistrează al cincilea an de redresare economică.
 
El a salutat de asemenea faptul că Uniunea înregistrează cel mai scăzut nivel al şomajului din ultimii nouă ani.
 
„Europa se poate achita de sarcini către cetăţenii ei acolo unde şi atunci când contează”, în pofida faptului că între statele membre există disnsiuni cu privire la cea mai bună modalitate de gestionare a situaţiilor de urgenţă în domeniul refugiaţilor.
 
Tonul discursului de anul trecut a fost grav, scrie Euronews.
 
Comisia Europeană a recunoscut că UE era în criză, într-o criză „existenţială”. „Vrem să ne lăsăm Uniunea să se descompună sub ochii noştri?”, îi întreba el pe eurodeputaţi, reuniţi la Strasbourg.
 
Iar în vederea soluţionării acestei crize, Jean-Claude Juncker s-a angajat să construiască o Europă mai bună, care să protejeze, care să apere modul de viaţă european, care să le dea puterea cetăţenilor ei, care să apere şi care să-şi asume responsabilităţi.
 
Sunt aceste obiective atinse un an mai târziu? Cum vede preşedintele CE viitorul Uniunii?
 
Discursul despre ”starea Uniunii” Europene a fost instaurat prin Tratatul de la Lisabona. Cu această ocazie, începând din 2010 încoace, preşedintle în funcţie al Comisiei Europene se adresează eurodeputaţilor, în faţa cărora prezintă bilanţul anului trecut şi liniile directoare ale acţiunii sale în anul următor.
 
Această reuniune, stabilită în septembrie, marchează totodată începerea sesiunii parlamentare europene.
 
La 14 seprembrie, la o zi după discurs, Juncker se întâlneşte în direct, pe YouTube, cu cetăţeni europeni, pentru a le răspunde la întrebări.
Autor: News.ro
13.09.2017 Actual
344
0

Comentarii 0