Sursa imagine: bbc.com

Uriaşă manifestaţie la Barcelona pentru independenţa Cataloniei

Susţinătorii separării de Spania au monopolizat Ziua Cataloniei, ca să promoveze referendumul de independenţă convocat în 1 octombrie. Executivul de la Madrid se opune unui astfel de scrutin, dar guvernul regional catalan pare dispus să încalce legea.

Centrul Barcelonei a fost inundat de sute de mii de oameni cu steagurile Cataloniei, care au purtat tricouri galbene cu cuvântul „Da", tradus în diverse limbi. Este o aluzie clară la referendumul de independenţă pe care guvernul regional vrea să-l organizeze fără acordul Madridului, în 1 octombrie, pentru separarea Cataloniei de Spania.
 
 
Pentru această manifestaţie care marchează Diada, ziua Cataloniei, organizatorii au convocat participanţi din toate zonele comunităţii autonome.
 
Aproape 2000 de autocare au fost folosite pentru deplasarea acestora la Barcelona, unde coloanele au format o cruce simbolică pe bulevardele din centrul oraşului.
 
Guvernul spaniol se opune unui scrutin privind independenţa Cataloniei şi procuratura are ordin să confişte toate urnele sau materialele electorale, mai ales că legea de convocare a referendumului a fost anulată de Curtea Constituţională.
 
Un sondaj realizat pentru ziarul El Pais arată că numai 38 la sută dintre catalani sunt de acord cu un referendum ilegal aşa cum promite guvernul regiunii, dar şi faptul că 82 la sută dintre intervievaţi dau vina pentru criza din Catalonia pe guvernul lui Mariano Rajoy.
Autor: stiri.tvr.ro
12.09.2017 Actual
206
0

Comentarii 0