Sursa imagine: curentul.md

Concluzia ONG-urilor de media: PAS afirmă că luptă pentru valori democratice, dar încalcă grosolan Constituția

Mai multe instituții din domeniul mass-media condamnă atitudinea Partidului Acțiune și Solidaritate faţă de postul de televiziune Prime. Asta după ce formațiunea condusă de Maia Sandu a restricționat accesul presei la cel de-al doilea Congres al partidului.  

”Atunci când construim un stat de drept, ne vedem democrați, tindem sper o presă liberă și independentă și nu poate fi îngrădit accesul cuiva. Este o discriminare în cazul acesta și chiar o încălcare a legislației”, a spus directorului ONG Acces-Info, Vasile Spinei, citat de publika.md.

Opinia este împărtășită și de către directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei. ”Presa trebuia să aibă acces, indiferent de politica editorială. Cu siguranță, este o încălcare a normelor democratice de colaborare cu mass-media”, a spus Macovei.

Reprezentații Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) sunt mai categorici și afirmă că liderii formațiunii conduse Maia Sandu au încălcat Legea supremă. ”În Republica Moldova, libertatea presei constituie un drept fundamental, consfințit de Constituție și de alte acte. Prin urmare, putem spune că s-a încălcat un șir de drepturi ale presei”, a spus juristul de la CJI Zinaida Gheață.

Partidul Acţiune şi Solidaritate a restricționat accesul presei incomode la cel de-al doilea Congres al formațiunii. Mai mult, preşedintele formaţiunii, Maia Sandu, s-a încurcat în declaraţii, motivând ba că Prime TV nu a trimis cerere de acreditare la eveniment, ba că nu ar fi o instituție de presă. Iar secretarul general al formaţiunii, Igor Grosu, a făcut-o pe uşierul la congres şi a interzis personal echipei noastre de filmare să participe la evenimentul la care anterior am fost invitaţi.

Autor: Ion Vasilos
11.09.2017 Actual
491
0

Comentarii 3

 • timofei:

  dupa alianta cu Dodon, Usatii si Petrenco, in Maia nu mai este nimic din politicianul care lupta pentru libertatea presei si transparenta....

  11.09.2017 15:33
 • Ovidiu:

  Ce ați vrut voi de la un grup care din PLDM s-a transformat în PAS? da,da toată echipa lui Maia e venită de la Filat, acum se pune o altă întrebare, cum bre au ei de gînd să facă un altfel de politică ? ori pur și simplu ne au de proști și ne spală creierii cum a făcut-o și cel care ne-a furat de miliard ?

  11.09.2017 16:00
 • Andrei:

  Maia este cea care mimează calea democrată, la toate acțiunile ei, pare a fi să-l umfle pe Dodon în pene, iar el să federalizeze RM!

  11.09.2017 16:56