Sursa imagine: accent TV

Republiica Moldova, cea mai populara destimație pentru investiții

Țara noastră s-a clasat pe locul șase în lume în ceea ce privește numărul locurilor de muncă create anul trecut, în raport cu numărul populației. Acest lucru rezultă din Raportul Global Location Trends 2017, elaborat de corporația americană IBM. O altă concluzie a cercetării este că Moldova este și cea mai nouă destinație de investiții emergente.

Poziția ocupată în acest clasament se datorează, în special, intrării pe piață a unor companii din domeniul automotiv, cărora Guvernul le-a oferit facilități importante pentru dezvoltarea proiectelor investiționale, în special, în zonele economice libere și parcurile industriale. Pe parcursul ultimilor 5 ani, sectorul de automotive din țară noastră a înregistrat o creștere semnificativă. Până în prezent, în acest sector au investit 15 companii de top din Germania, SUA, Japonia, Austria, Italia, care au generat crearea a 12570 de locuri de muncă.

Actualmente, companiile din Moldova produc componente și software pentru milioane de automobile BMW, Mercedes, Toyota, Ford, Nissan, Volvo, Skoda, asigurând cu tapițerii peste 700.000 automobile anual. În acest sector activează circa 10000 de persoane, iar in urmatorii doi ani numarul angajatilor se va dubla. Valoarea exporturilor este de peste 400 mln USD, ceea ce reprezintă o pondere de peste 20% în totalul de exporturi.

În luna aprilie 2017, Consiliul pentru Proiecte Investiționale de Importanță națională a aprobat lista proiectelor investiționale de importanță națională, în care au fost incluse proiectele a șase companii de automotive: Draexlmaier, Gebauer & Griller, LA TRIVENETA CAVI DEVELOPMENT, Sumitomo Electric Bordnetze, Fujikura, Lear Corporation. Aceste companii planifică extinderea producerii, construcția fabricilor noi, volumul investițiilor preconizate ridicându-se la 182,6 mln. USD.

Autor: SV
11.09.2017 Actual
417
0

Comentarii 3

 • Vâ:

  Asta demonstrează odată în plus că actuala guvernare își știe treaba și vine cu rezultate reale și concrete. RM nu are o altă șansă decît investițiile străine și se pare că acest lucru a fost înțeles perfect de cei de la guvernare

  11.09.2017 09:53
 • Vasile:

  Asta demonstrează odată în plus că actuala guvernare își știe treaba și vine cu rezultate reale și concrete. RM nu are o altă șansă decît investițiile străine și se pare că acest lucru a fost înțeles perfect de cei de la guvernare

  11.09.2017 09:55
 • timofei:

  important ca guvernarea pro europeana sa reziste pro rusilor si sa continuie implimentarea acordului de Asociere! de altfel, nu mai vede Moldova suport in crearea locurilor de munca si investitii in sanatate si educatie!

  11.09.2017 11:24