Sursa imagine: parlament.md

Controlul parlamentar asupra legilor adoptate, una din prioritățile sesiunii de toamnă

„Să urmărim și să evaluăm impactul legilor în plen și în comisii pentru că trebuie să ne asigurăm că normele adoptate funcționează și sunt în beneficiul oamenilor”, a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu, la o ședință cu președinții comisiilor parlamentare la care au fost setate prioritățile pentru sesiunea de toamnă.
 
Andrian Candu a precizat că legi importante cum este reforma sistemului de pensii, pachetul de integritate, alte legi incluse în agenda de reforme prioritare și angajamentele din Acordul de Asociere trebuie să fie monitorizate după adoptare de către Parlament. Președintele Parlamentului a cerut președinților de comisii ca în termen de două săptămâni să prezinte planul de lucru pentru exercitarea controlului parlamentar.
 
De asemenea, Andrian Candu a anunțat că va întruni în următoarele săptămâni Biroul Permanent, iar până la sfârșitul lunii va avea loc prima ședință plenară a Parlamentului.
 
La ședință a fost făcut bilanțul sesiunii de primăvară-vară și stabilite prioritățile pentru sesiunea de toamnă. În continuare eforturile deputaților vor fi orientate spre implementarea prevederilor din foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare, precum și planului pentru implementarea Acordului de Asociere. Cele două documente au fost aprobate în prima parte a anului în coordonare cu executivul.
 
Totodată, s-a decis să fie organizate mai multe audieri, precum și întruniri de lucru pe platformele și grupurile parlamentare create pe dimensiunea de integrare europeană, găgăuză, transnistreană, mass-media, incluziunea minorităților. Pentru combaterea traficului de ființe umane va fi instituită o platformă multi instituțională, deoarece subiectul prioritar pentru autorități.
 
În prezent, pe agenda Parlamentului se află 398 proiecte de acte legislative, inclusiv 85 proiecte pentru lectura a II-a și 3 proiecte pentru lectură finală, precum şi 12 Legi pentru reeaxaminare.
Autor: HotNews
Sursa: parlament.md
08.09.2017 Actual
539
0

Comentarii 0