Sursa imagine: army.md

Undă verde pentru militarii moldoveni în Ucraina. Hotărârea Guvernului a intrat în vigoare

Hotărârea Guvernului din 6 septembrie privind participarea unui contingent militar al Armatei Naționale la stagiul de instruire „Rapid Trident”, care se va desfășura la Centrul de Instruire Militară Yavoriv, Ucraina, a fost publicată în aceiași zi, într-o ediție specială a Monitorului Oficial, transmite IPN.
 
Potrivit hotărârii, Ministerul Apărării va întreprinde măsurile necesare pentru organizarea, detașarea și pregătirea contingentului militar desemnat pentru participare la stagiul de instruire „Rapid Trident”, iar Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va informa autoritățile țării-gazdă, prin intermediul misiunilor diplomatice, despre aprobarea participării contingentului militar al Armatei Naționale la stagiul de instruire „Rapid Trident”.
 
Anterior, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a cerut Ministerului Apărării să contramandeze pregătirile pentru plecarea a 57 de militari ai Armatei Naționale la stagiul „Rapid Trident”. Președinția a cerut ministerului să informeze organizatorii exercițiului despre faptul că Republica Moldova nu va lua parte la eveniment.
 
A doua zi, în ședința Guvernului din 6 septembrie, premierul Pavel Filip a reacționat la refuzul șefului statului de a autoriza participarea militarilor moldoveni la stagiul din Ucraina. „Nu pot să înțeleg temeiul și argumentele acestui refuz, ce se urmărește cu acest refuz din partea președintelui. De aceea, astăzi vom aproba o decizie privind participarea militarilor Armatei Naționale la instruirile din Ucraina”, a declarat prim-ministrul.
 
La scurt timp după anunțul Guvernului, președintele Igor Dodon a suspendat hotărârea Executivului privind plecarea militarilor moldoveni în Ucraina. Pe o rețea de socializare, Igor Dodon, a scris că, pentru prima dată în calitatea sa de șef al statului, a făcut uz de dreptul constituțional de a suspenda actele Guvernului.
 
Potrivit lui Igor Dodon, Guvernul a încălcat prevederile Legii cu privire la apărarea națională, care spune că participarea unor unități şi subunități ale Armatei Naționale în afara ţării cu efective, armament și tehnică militară la exerciții militare comune cu unități militare ale altor state se aprobă de către comandantul suprem al Forțelor Armate. „Republica Moldova este un stat neutru, iar militarii moldoveni nu trebuie să participe la exercițiile militare desfășurate sub egida unui sau altui bloc militar. Totodată, nu vom împiedica participarea militarilor moldoveni la exerciții pacificatoare sub egida ONU”, a scris Igor Dodon.
 
În același timp, Ministerul Apărării menționează că participarea contingentului de militari moldoveni la exercițiul „Rapid Trident” are drept scop dezvoltarea nivelului de interoperabilitate, consolidarea capacităților de apărare și promovarea imaginii Armatei Naționale pe arena internațională. Militarii moldoveni participă din 1996 la astfel de stagiu pe teritoriul Ucrainei.
Autor: IPN
07.09.2017 Actual
351
0

Comentarii 1

  • tatarasi baieti:

    Deși Președintele Dodon a suspendat hotărârea Guvernului de a trimite de miitari la la stagiul „Rapid Trident” cu toate acestea Guvernul a aprobat participarea militarilor moldoveni la acest stagiu. Celebrul mit romanesc „la Cracal s-a rasturnat o caruta cu prosti” poate fi extrapolat în Rep.Moldova; echipa prezidențială este o caruta cu prosti iar carutasul șef (Dodon) face tot ce depinde de el ca echipa +Dodon să fie rasturnati. Când îl aud pe Dodon vorbind îmi mai aduc aminte de încă o expresie roamneasca: „f.u.t.u.-te-n gât lampa iar n-ai gaz doar aseară te-am umplut”Igor Dodon ar fi acceptat participării militarilor moldoveni la stagiul „Rapid Trident” dacă s-ar fi folosit ca armament arbaletele, arcul cu săgeți, prastia, coasa toporul, grebla, maciuca, cutitele, săbiile, bumerangul, buzduganul cu 3 peceti, uleiul incins, incendiere ogoarele și satelor de pe vremea lui Stefan Cel Mare. Tu Dodon este comandantul suprem al p.u.l.i.i și nu al Comandantul suprem al forțelor Armate. Dar din câte văd eu, bezneticul asta de Igor Dodon este în stare sa declaseze un conflict în țara lui. Deși este marginalizat din ce mai mult, el continua sa ameninte în dreapta și în stinga folosind un limbaj golananesc și nu unul politic; de câte ori îl aud am sentimentul ca se afla pe marginea unui șanț sau într-un birt, cu pahar de rachie în mana. Ție, Igor Dodon, ți se potrivește foarte bine paradigma: „cine seamana vant culege furtuna”: tu lovesti în Guvern, în Curtea Constitutionala si în Parlament. O să ajungi sa fi tradat inclusiv de cei din anturajul tău cu excepția Primei Doamne, Galina Dodonita „gheozdanita”. Sa dea Dumnezeu sa nu impartasiti soarta Ceausestilor.

    08.09.2017 19:12