Sursa imagine: politia.md

Zece mii de persoane din R. Moldova nu au acte şi cetăţenie

Chiar dacă a trecut un sfert de secol de la destrămarea Uniunii Sovietice, nu au reuşit să se rupă de acele timpuri. Este vorba de peste circa zece mii de persoane din Republica Moldova care nu au acte şi cetăţenie, iar majoritatea dintre ei încă mai deţin paşapoarte de tip sovietic. Cele mai multe persoane fără identitate sunt stabilite în raioanele de est ale ţării, iar anual, cifra celor care vor să-şi redobândească cetăţenia este de doar 150 de persoane.

Locuiesc în Republica Moldova, dar nu sunt cetățeni moldoveni. În ţara noastră peste 2000 de persoane sunt apatride şi deţin un act care să le confirme acest statut, iar alţi circa zece mii de oameni riscă să ajungă în această situaţie. Majoritatea dintre ei sunt persoane vârstnice, care nu au reuşit să înlocuiască paşapoartele de tip sovietic în cei 26 de ani de independenţă.
 
„Majoritatea persoanelor care au rămas cu paşapoarte sovietice sunt înregistrate în raioanele din stânga Nistrului. Noi putem să prezumăm că aceste persoanele nu domiciliază pe teritoriul Moldovei, o parte au decedat şi a treia parte probabil că locuiește, dar nu au nevoie să se adreseze pentru a-și perfecta actele”, a menționat șeful de Direcție din cadrul Biroului Migrație și Azil, Iulian Popov.
 
Autorităţile spun că persoanele fără identitate se expun riscului, sunt discriminate şi nu au cum să-şi apere drepturile. Cel mai grav este însă că numărul copiilor născuți de părinți nedocumentați este în creştere. Biroul Migraţie şi Azil ajută persoanele fără cetățenie să redobândească un statut legal.
 
„Ei se adresează la noi, noi eliberăm un document temporar al solicitantului şi cu acest document, dacă această persoană are temei să dobândească cetăţenia Republicii Moldova prin recunoaştere, se poate adresa la secţia de paşapoarte şi primeşte un buletin, în cazul dat noi prevenim apatridia”, a explicat Iulian Popov.
 
Centrul de Drept al Avocaților acordă anual asistență juridică gratuită pentru 50 de apatrizi. „Consiliem, mergem în instanţa de judecată dacă e cazul, atunci când trebuie să dovedim un fapt juridic, cum ar fi identitatea persoanei. Când sunt actele în regulă, este o procedură tehnică destul de rapidă”, a specificat directorul executiv al Centrului de Drept al Avocaților, Oleg Palii.
 
Republica Moldova a ratificat în 2012 cele două Convenții europene cu privire la refugiaţi şi apatrizi. Procesul durează până la jumătate de an, afirmă autoritățile, iar statutul de apatrid se oferă pe termen nelimitat și nu mai este valabil în cazul obținerii unei cetățenii.
Autor: trm.md
07.09.2017 Actual
421
0

Comentarii 0