Sursa imagine: epa.eu

Stoltenberg: Manevrele militare ruse „Zapad” nu reprezintă o „amenințare iminentă” pentru NATO

Manevrele militare ruse prevăzute pentru săptămâna viitoare nu reprezintă o ''amenințare iminentă'' pentru NATO, a declarat miercuri secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, care a condamnat însă Moscova pentru lipsa de ''transparență'', relatează AFP.

Circa 12.700 de militari din Belarus și Rusia sunt așteptați să participe la exercițiul ''Zapad'', care va începe pe 14 septembrie, potrivit Moscovei, însă Lituania și Estonia estimează că vor fi mobilizați de fapt aproximativ 100.000 de soldați.
 
''Vom monitoriza foarte atent aceste activități. Suntem vigilenți, dar și calmi, pentru că nu vedem o amenințare imediată împotriva unui aliat NATO'', a declarat Stoltenberg în timpul unei vizite la o bază NATO din Tapa, în nordul Estoniei.
 
''Suntem îngrijorați de natura și lipsa de transparență a acestui exercițiu'', însă țările baltice se simt ''în siguranță'' datorită sprijinului acordat de NATO, a declarat la rândul său premierul estonian Juri Ratas.
 
Exercițiul Zapad-2017 se va desfășura în Belarus și în enclava rusă Kaliningrad. Potrivit Moscovei, exercițiul are caracter ''pur defensiv'' și va simula răspunsul armatei ruse la un atac ''terorist''. Pe de altă parte, autoritățile de la Minsk au declarat că exercițiul rus are la bază scenariul unei acțiuni de destabilizare provenită de la ''o coaliție de țări din Occident (...) unde se află Polonia, Lituania și Letonia''.
 
NATO a fost invitată să trimită trei observatori în zilele organizate pentru ''vizitatori'', însă ''aceste invitații sunt insuficiente din perspectiva transparenței cerute de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE)'', a afirmat Stoltenberg.
 
''Transparența și predictibilitatea sunt cu atât mai importante cu cât tensiunile sunt mari, pentru a reduce riscul de neînțelegeri și incidente'', a insistat șeful NATO.
 
Relațiile dintre NATO și Rusia sunt tensionate din cauza crizei din Ucraina. În ultimele luni, Alianța și-a consolidat prezența militară în țările baltice și în Polonia, desfășurând patru batalioane de peste 4.000 de militari.
Autor: Agerpres
07.09.2017 Actual
373
0

Comentarii 0