Sursa imagine: criuleni.md

Fost președinte de raion și şeful unei companii de construcţii, trimiși în judecată pentru trucarea licitaţiilor

Fostul preşedinte al raionului Criuleni, Iurie Andriuţa, împreună cu administratorul Întreprinderii municipale „Edilitate Criuleni” vor compărea pe banca acuzaţilor pentru organizare şi, respectiv, complicitate la comiterea abuzului de serviciu, soldat cu prejudicierea intereselor publice în proporţii considerabile.
 
Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a trimis dosarul de învinuire a celor doi în judecată. 

Potrivit procurorilor, în intervalul iulie 2015 – aprilie 2017, inculpatul, care exercita funcţia de preşedinte al raionului Criuleni, a solicitat tuturor conducătorilor instituţiilor de învăţământ din unitatea administrativă ca lucrările ulterioare să fie efectuate prin intermediul întreprinderii municipale „Edilitate Criuleni”, fondată de către Consiliul raional. 
 
De notat că, preşedintele raionului se implica în alocarea de resurse financiare instituţiilor subordonate Consiliului raional pentru publicarea anunţurilor cu privire la organizarea unor proceduri de achiziţie a lucrărilor de reparaţii şi construcţii prin oferta cererilor de preţ. Cîştigătoare a licitaţiei de achiziţionare a serviciilor de reparaţie au fost desemnată firma „Crioleal-Com”, condusă de fiul preşedintelui Consiliului (anterior condusă şi fondată de însuşi preşedintele raionului) şi Î.M. „Edilitate Criuleni” şi SRL „Rioli” - condusă şi controlată de şeful Întreprinderii municipale. 
 
Prin urmare, acţionând de comun acord şi în înţelegere prealabilă, prin intermediul ÎM „Edilitate Criuleni” inculpaţii au executat lucrări de construcţii şi reparaţii la obiectivele instituţiilor subordonate Consiliului raional Criuleni, cu exagerări la volumul şi costul lucrărilor. În total, potrivit estimărilor efectuate de specialiştii Inspecţiei de Stat în Construcţii, prin aceste acţiuni ilicite, interesele publice au fost prejudiciate cu 252 mii de lei. 
 
Fostul preşedinte al raionului şi-a recunoscut vina, încheind cu procurorul acord de recunoaştere a vinovăţiei.
 
Pentru cele incriminate, norma penală prevede amendă în mărime de la 1350 la 2350 unităţi convenţionale sau închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.
Autor: HotNews
Sursa: procuratura.md
30.08.2017 Actual
360
0

Comentarii 3

 • Boris:

  Finita la Comedia p*****, ajunge cit ati furat si batut joc de tara noastra.

  HotNews.md: Comentariu moderat!

  30.08.2017 10:39
 • Vasile:

  O sa ii ajunga rindul pe toti! Ajunge cit au facut bani usor pe seama altora!

  30.08.2017 10:40
 • Ina:

  Alde rebeata se pare ca cred ca se poate de furat fara ca sa fii tras la raspundere, dar vada ce se mai face cite ceva in acest sesn.

  30.08.2017 13:42