Sursa imagine: infotag.md

Expert german: Rusia poate aplica sancțiuni împotriva Moldovei

Analista politică de la Berlin Anneli Ute Gabanyi consideră că după ce Guvernului de la Chișinău l-a declarat persona non grata pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin, Rusia poate să impună sancțiuni Chișinăului. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta ea a declarat într-un interviu pentru „Europa Liberă”, comentând agravarea relațiilor dintre Chișinău și Moscova.
 
„Problema este dacă Rusia va acționa împotriva Republicii Moldova acum sau mai târziu, pentru că am văzut și reacții amânate din partea Moscovei din motive politice. Sigur, o reacție foarte periculoasă ar putea să fie o sancțiune luată împotriva celor 500 de mii de muncitori migranți moldoveni care trăiesc în Rusia și care, dacă ar fi trimiși înapoi, ar putea să creeze probleme economice și sociale foarte mari Moldovei. Am mai văzut că a mai fost o astfel de amenințare, când Rusia, vroia să-i trimită înapoi să voteze la Chișinău, ceea ce de asemenea ar fi creat probleme”, a menționat analsta politică.
 
Potrivit ei, Kremlinul ar putea să răspundă cu gesturi asemănătoare, respectiv să declare persona non grata anumiți demnitari din Moldova, dar „acest lucru nu ar provoca multe emoții”.
 
„Este evident că aici este vorba de aceste realități care nu corespund în mărimea și importanța lor atât națională, cât și geopolitică”, a spus ea.
 
Anneli Ute Gabanyi susține că Rogozin a acționat ca un agent provocător.
 
„Provocarea a fost plănuită și putea fi evitată, pentru că autoritățile moldovenești au încercat să rezolve problema pe cale diplomatică, să spunem, calmă, liniștită și în afara spectatorilor internaționali, dar vedem că domnul Rogozin și, deci, autoritățile rusești, Kremlinul, au decis altfel”, a spus analista.
 
Pe de altă parte, ea a menâionat că „această provocare, fiind publică, a adus la lumină anumite situații, fenomene, direcții de dezvoltare și din alte domenii”.
 
„În primul rând, în interiorul Moldovei, mi se pare că dualitatea, diviziunea dintre forțele prooccidentale din Guvern și Partidul Socialiștilor, respectiv președintele, au devenit mai clare, mai evidente decât niciodată”, a menționat Gabanyi.
 
Potrivit ei, acest lucru se va observa și în continuare, având în vedere alegerile parlamentare din 2018. Expertul consideră că Moscova va acorda și în continuare susținere lui Igor Dodon, pentru „că îi vede puterea amenințată”.
 
„De aceea și figura lui Plahotniuc a fost scoasă la vedere de către anumiți observatori, crezând că pot diviza forțele politice din Republica Moldova. Este pentru mine clar – alegerile din 2018, alegerile parlamentare se apropie și atunci se va vedea cum va reacționa populația între aceste forțe care acum nu mai sunt duplicitare”, a spus Anneli Ute Gabanyi.
Autor: Infotag
04.08.2017 Opinii
1208
0

Comentarii 0