Sursa imagine: libertatea.ro

Un nou risc de inundaţii în sudul ţării

Din cauza ploilor recente, autorităţile din Comrat îşi exprimă din nou temerea că un mare volum de apă ar putea rupe barajul celui mai mare lac de acumulare din Taraclia şi inundarea a mii de hectare de terenuri agricole, relatează Mesager.

În bugetul local nu au fost prevăzuţi bani pentru lucrări capitale, astfel că, în prezent, se încearcă înlăturarea pericolului de inundaţii cu forţe modeste.
 
Lacul de acumulare din Taraclia este unul dintre cele mai mari din sudul ţării, având o suprafată de peste 80 de hectare şi posibilitatea de acumulare a peste 40 de milioane de metri cubi de apă. Barajul lacului este suficient de puternic, dar există anumite riscuri de distrugere a acestuia, printre care şi inundațiile frecvente din ultimul timp, ce duc la creșterea nivelului apei.
 
„În lunile februarie și aprilie a existat pericolul de rupere a barajului, din cauza inundațiilor de pe lacurile  din Comrat și din satul Kirsovo. Ne-am pregătit din timp, înainte de începerea topirii zăpezii, am dispus şi scurgerea controlată de apă, în medie de câte două mii de cubi în fiecare zi. Barajul a rezistat, dar problema a rămas. Astăzi, barajul reține doar 30% din  capacitate, dar din această cauzaă degradează bazinul de acumulare. Este o mare  problemă pentru că după baraj se află un drum național şi multe terenuri agricole”, spune Sergei Filipov, primarul de Comrat.
 
Arendaşul lacului din Taraclia, Stepan Moldovan, spune că va încerca să facă anumite reparaţii din banii proprii, însă pericolul inundaţiilor poate fi eliminat în totalitate doar prin investiţii majore, ce nu au fost planificate în bugetul UTA Găgăzia.

Autor: trm.md
30.07.2017 Actual
425
0

Comentarii 0