Sursa imagine: libertv.md

Ministrul Calmâc cere depolitizarea datelor Recensământului din 2014

Ministrul Economiei, Octavian Calmâc, cere operativitate, calitate şi depolitizarea datelor Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, efectuat în 2014.

Solicitarea a fost făcută astăzi, 17 februarie, în cadrul Colegiului Biroului Naţional de Statistică, a cărui conducere a promis că va respecta termenul de prezentare a datelor Recensământului, anunţat anterior – 31 martie. La fel, cei de la statistică promit îmbunătăţirea datelor statistice, în special în ceea ce priveşte PIB-ul ţării.
 
Reprezentanţii Biroului Naţional de Statistică (BNS) spun că totalizarea datelor Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din 2014 sunt o prioritate pentru anul 2017 şi că termenul de prezentare, anunţat anterior, va fi respectat.
 
„A fost reluată activitatea de prelucrare a datelor, prin introducerea a peste patru milioane de chestionare, lucru finalizat în octombrie 2016. După care s-a efectuat codificarea genului de activitate economică şi ocupaţie. Acum se lucrează intens pentru validarea bazei de date pentru a prezenta pe data de 31 martie publicului larg datele finale privind Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor”, a declarat directorul BNS, Vitalie Valcov.
 
„Aşteptările şi importanţa datelor statistice ţin nu numai de Guvern, de Ministerul Economiei, dar şi de societatea de rând. Pornind de la necesitatea corectării anumitor  greșeli care au fost admise pe perioada Recensământului și la prelucrarea datelor, văd evidentă necesitatea depolitizării rezultatelor acestei înregistrări statistice a populației. Până la urmă, aceasta este o sursă de informare primară pentru toate instituțiile statului, cetățeni, mediul academic și cercetător”, a declarat ministrul Economiei, Octavian Calmâc.
 
Responsabilii de la BNS mai promit că pe viitor vor fi îmbunătăţite datele statistice, în special în ceea ce priveşte Produsul Intern Brut (PIB) al ţării. 
 
„BNS a profitat de un proiect pentru îmbunătăţirea statisticii regionale din Republica Moldova, care se va finisa în martie. Unul dintre obiectivele principale ale proiectului a fost realizarea PIB-ului regional. La data de 19 octombrie au fost lansate calcule experimentale, am început pentru anul 2013 și 2014”, a declarat membra Colegiului BNS, Valentina Gâdilica.
 
„Nu ştiam că există o astfel de informaţie. Este extrem de bine când mergem pe politici de formulare la nivel regional sau a politicilor de dezvoltare regională şi atunci când încercăm să atragem investitori acolo unde vedem un potenţial economic”, a declarat Octavian Calmâc.
 
Ministrul Economiei a mai cerut operativitate şi calitate în calculul datelor statistice. Printre priorităţile Biroului Naţional de Statistică pentru acest an se numără aprobarea legii cu privire la statistica oficială şi implementarea Strategiei de Dezvoltare a Sistemului Statistic Naţional.
 
Datele Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor din Republica Moldova, efectuat în anul 2014, urmează a fi publicate la 31 martie curent. Comisia economie, buget şi finanţe a aprobat, în şedinţa din 15 februarie, modificări în acest sens.
Autor: trm.md
17.02.2017 Actual
1284
0

Comentarii 0