Sursa imagine: diez.md

Guvernatorul BNM: Anul 2016 a fost un an de stabilizare

După criza din 2014-2015, anul 2016 a fost înainte de toate un an de stabilizare în sistemul bancar al Moldovei, consideră guvernatorul Băncii Naţionale (BNM), Sergiu Cioclea.

Potrivit unui interviu pentru revista „Profit”, citat de Infotag, guvernatorul BNM a spus că economia dă semne de înviorare, inflaţia a scăzut rapid, cursul de schimb al monedei naţionale s-a stabilizat, rezervele valutare au fost în parte completate.
 
„Am asistat la o îmbunătăţire pe piaţa monetară. Stabilizarea economică şi financiară este o condiţie esenţială pentru reluarea activităţii de bază a băncilor – creditarea”, a menţionat Cioclea.
 
BNM a depus eforturi majore pentru a contribui la normalizarea situaţiei macroeconomice, dar şi pentru a aborda de la rădăcină problemele din sectorul bancar, care au provocat criza în primă instanţă: netransparenţa acţionariatului, deficienţele guvernanţei corporative, creditarea părţilor afiliate şi gestionarea nesatisfăcătoare a riscurilor.
 
„Banca Naţională a întreprins măsuri energice faţă de acţionarii care au procurat şi deţinut pachete substanţiale în principalele bănci ale ţării cu încălcarea legii. Băncile plasate în regim de supraveghere specială au prezentat planuri de remediere şi sunt monitorizate în mod continuu de BNM şi de consultanţi internaţionali”, a subliniat el, menţionând importanţa Legii cu privire la redresarea şi rezoluţia bancară.
 
Guvernatorul a evidenţiat că această lege va crea un cadru de intervenţie rapidă în cazul băncilor în dificultate şi salvarea lor cu ajutorul fondurilor private.
 
„În linii mari, sunt satisfăcut de ceea ce am reuşit să realizăm într-o perioadă relativ scurtă a anului 2016, deşi unele proiecte şi reforme se mişcă mai încet decât anticipam – din diverse motive, inclusiv din lipsa timpului managerial”, spune bancherul.
 
El susţine că Banca Naţională are nevoie de o reorganizare pentru a-şi putea asuma responsabilităţi noi în domeniul supravegherii, reglementării, combaterii spălării banilor şi altele.
 
Referindu-se la necesitatea de a adopta noi proiecte de legi, guvernatorul a spus că acestea urmează a fi promovate în contextul angajamentelor incluse în Acordul cu FMI şi în Acordul de Asociere dintre RM şi UE. Printre acestea se numără legea privind combaterea spălării banilor şi lupta cu finanţarea terorismului, legea privind activitatea bancară şi investiţională, legea privind garantarea depozitelor şi alte acte normative ale BNM.
 
„Sunt conştient că este un volum important de legi şi reglementări noi pe care comunitatea bancară are nevoie să le înţeleagă şi să le asimileze înainte de a le implementa. Vom face tot necesarul pentru a ajuta băncile în acest exerciţiu, a menţionat Cioclea.
 
Potrivit lui, ajustarea şi perfecţionarea cadrului normativ este „un proces continuu” şi nu doar în Republica Moldova.

„La nivel internaţional se discută deja despre aprobarea Acordului Basel 3.5, ceea ce confirmă că sectorul financiar este un organism viu care se dezvoltă în permanenţă. Specificul Republicii Moldova este că s-au acumulat „arierate legislative” importante, la care se adaugă măsurile legislative „de urgenţă” pentru a gestiona consecinţele crizei bancare din 2014-2015”, a spus Sergiu Cioclea. (Interviul integral cu guvernatorul BNM îl puteţi citi în numărul din februarie al revistei „Profit”).

Autor: Infotag
17.02.2017 Actual
1049
0

Comentarii 1

  • Oleg:

    Poate in 2017 aduceti numele si destinatiile unde au mers miliardul? Doar KROLL a preconizat ca in prima jumatate a anului 2017 va veni cu rezultate?!

    17.02.2017 16:05