Sursa imagine: gov.md

Agricultorii vor primi mai mulți bani pentru dezvoltarea afacerilor și modernizări din Fondul de subvenţionare pentru 2016

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi modul de repartizare a fondului de subvenționare a producătorilor agricoli pentru anul 2016.

Guvernul a susținut propunerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare privind repartizarea mijloacelor fondului de subvenționare a producătorilor agricoli pentru anul 2016 în sumă de 900 milioane de lei, inclusiv 387,6 milioane din contul Programului ENPARD – suport pentru agricultură și dezvoltare rurală.

Agricultorii vor primi mai mulți bani pentru dezvoltarea afacerilor și modernizări din Fondul de subvenţionare. Banii vor fi alocați pentru trei domenii prioritare, în primul rând pentru creșterea competitivității sectorului agroalimentar prin restructurare și modernizare, precum și asigurarea gestionării durabile a resurselor naturale. Cea de-a treia prioritate este sporirea investițiilor în infrastructura fizică și cea a serviciilor din mediul rural. O componentă importantă a programului de subvenționare o reprezintă investițiile în exploatațiile agricole pentru restructurare și adaptare la standardele Uniunii Europene.

Potrivit documentului, vor fi susţinuţi întreprinzătorii care promovează şi dezvoltă agricultura ecologică, precum şi cei care oferă servicii de consultanţă şi formare pentru producătorii agricoli. Totodată, tineri fermierii vor beneficia suplimentar de încă 15% din valoarea subvenţiei calculate.

Regulamentul aprobat de Executiv defineşte şi principalele cinci măsuri de susţinere a agricultorilor, acestea sunt: investiţii în gospodăriile de fermieri pentru restructurarea şi adaptarea la standardele Uniunii Europene; investiţii în prelucrarea şi comercializarea produselor agricole; pregătirea implementării măsurilor ce ţin de ecologie în agricultură; îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii agricole; servicii de consultanţă şi instruire.

De asemenea, agricultorii vor fi susţinuţi să înfiinţeze livezi noi, vii, dar şi plantaţii de culturi oleaginoase. În acelaşi timp, pentru instalarea echipamentului de protecţie împotriva îngheţurilor, întreprinzătorii vor beneficia de subvenţii în sumă de circa 50 de mii de lei/ha, iar pentru protecţia împotriva grindinei, de până la 100 de mii de lei/ha.

Direcţie de subvenţionare au fost identificate în funcție de priorităţile politicilor promovate de stat, dar şi pentru a spori competitivitatea ramurilor agroalimentare, asigurarea gestionării durabile a resurselor naturale şi dezvoltarea infrastructurii întreprinderilor agricole.

Autor: abcnews.md
20.07.2016 Actual
720
0

Comentarii 1

  • Mihaiela:

    Într-o perioadă scurtă, s-a reuşit stabilizarea sistemului bancar, asigurarea unei stabilitati politice, optimizarea cheltuielilor la Vama, reformarea procuraturii, realizarea cca 70% din reformele foii de parcurs.

    20.07.2016 21:23