Sursa imagine: ipn.md

Expoziţie dedicată victimelor deportărilor staliniste, inaugurată la Chișinău

O expoziţie foto-documentară „Basarabeni în Gulag” şi prezentarea volumului „Arhivele memoriei” au atras marți, 28 iunie, numeroşi vizitatori la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei. Evenimentele se desfăşoară în cadrul Proiectului de Stat „Recuperarea şi valorificarea istorică a memoriei victimelor regimului totalitar-comunist din RSS Moldovenească în perioada anilor 1940-1941 şi 1944-1953”.

Chipuri disperate de deportaţi, imagini de la munca silnică, gropi comune în care au fost înmormântaţi cei care nu rezistau chinurilor din Gulag - sunt în peste 130 de fotografii ce reprezintă consecinţele tragice ale politicii staliniste. Printre vizitatorii expoziţiei au fost şi cei care au cunoscut ororile Gulagului.

„Am reuşit să adunăm memoriile a 27 de supravieţuitori ai Gulagului. Ei vorbesc despre povestea vieţii lor, despre munca în Gulag, despre condiţiile de trai. Fotografiile şi mărturiile completează istoria tristă a buneilor noştri care au fost nevoiţi să îndure foame, frig, drama înstrăinării de baştină”, a spus Elena Postică, coordonatoare expoziție, volum.

„Anume în baza acestor memorii noi putem întregi imaginea deportărilor, întrucât documentele de arhivă nu reflectă emoţiile, nu reflectă trăirile deportaţilor. Fiecare familie a avut deportaţi şi a trăit drama în mod diferit, de aceea, cercetarea şi publicarea lor este lecţia de istorie pe viu. Memoriile trebuie studiate în calitate de document”, a afirmat Lidia Pădureac, doctor conferențiar, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi.

Colecţia de carte „Arhivele memoriei” va avea continuitate. Istoricii spun că vor intervieva şi alte victime supravieţuitoare ale regimului totalitar stalinist, pentru a avea o imagine veridică a tragediei deportărilor.
Autor: trm.md
28.06.2016 Actual
1467
0

Comentarii 0