Sursa imagine: protv.md

500 de mii de alegători aşteaptă zi de zi să fie cuceriţi de primarul Chirtoacă

Când doi se ceartă, al treilea câştigă, spune o vorbă populară. Iar când se ceartă tocmai patru inşi, câştigă comuniştii. Ei sunt cei cărora le priesc conflictele, instabilitatea, războaiele, cu sărăcia şi mizeria care le însoţesc. Comuniştii vin la putere acolo unde democraţii sunt atinşi de sminteală, se comportă iraţional, nu se pot înţelege şi se ceartă încontinuu, se ambiţionează ca nişte catâri, se înjură, se calcă în picioare, se îmbrâncesc în lupta pentru putere. Cu alte cuvinte, comuniştii prind rădăcini acolo unde lipseşte elementara cultură politică, unde oamenii de stat au un comportament de mahalagioaice sau – ca să nu fim învinuiţi de limbaj sexist – de mahalagii.

Comportament pueril

Nu e tocmai cazul liderilor Alianţei pentru Integrare Europeană, dar pare că nu le-a rămas mult şi, din clipă în clipă, se vor năpusti unii asupra altora ca nişte câini care nu pot împărţi un os. Această impresie ne-au lăsat-o declaraţiile făcute în ultima vreme, la diverse posturi de radio şi tv, de Dorin Chirtoacă, Vlad Filat, Serafim Urechean şi Dumitru Diacov. Mai prudenţi şi mai corecţi din acest punct de vedere se arată a fi Marian Lupu şi Mihai Ghimpu. Dacă Lupu este în general o persoană calculată, echilibrată, un „robot” natural, emotivul Ghimpu trebuie să depună multe eforturi în acest sens, de aceea stăpânirea lui de sine în anumite cazuri merită toată lauda şi ar putea servi drept exemplu pentru nepotul său, Dorin Chirtoacă. Primarul Chişinăului se comportă uneori cocoşeşte, ceea ce ar fi firesc la vârsta lui, dacă prin ieşirile sale nu ar favoriza comuniştii. Până şi copiii ştiu să se comporte diferit în situaţii serioase.

Pe de altă parte, manifestările de aroganţă şi lipsa de reţinere ale lui Filat nu sunt mai puţin distructive. Măcar din punct de vedere estetic, dacă nu electoral, consilierii lui ar trebui să-i sugereze că ar avea de câştigat dacă s-ar menţine pe linia unei conduite mai temperate, mai înţelegătoare, dacă nu s-ar lăsa provocat.

Supărarea văcarului

Desigur, relaţiile din Alianţă sunt determinate nu numai de puterea emoţiilor, de diferenţa de temperamente şi cultură. Există şi o diferenţă de interese, o rivalitate obiectivă, firească, ce răspunde menirii pe care şi-o atribuie fiecare partid. Există şi luptă pentru supravieţuire pe scena politică. Din acest punct de vedere, poate fi înţeleasă supărarea lui Urechean, care, până nu demult, a demonstrat un comportament ireproşabil, corect, în relaţiile cu partenerii săi. Migrarea unui număr important de primari AMN către PLDM este greu de suportat, dar asta era de aşteptat. Vina nu este a liderilor PLDM, altfel ar terbui să le imputăm şi migraţia din PPCD şi din alte partide. În general, fenomenul migraţiei politice nu poate fi stăpânit nici în democraţiile mai evoluate, darămite în condiţiile noastre. A fost o vreme când se migra spre AMN, acum s-a schimbat situaţia şi asta trebuie să le dea de gândit liderilor AMN în primul rând. AMN are o problemă de imagine şi de identitate, despre care s-a mai vorbit. Dintre partidele Alianţei, este cel mai dificil de localizat pe eşichierul politic şi asta, în mare măsură, din cauza fizionomiei politice a lui Serafim Urechean. Orice lider ar trebui să fie pregătit pentru momentul când admiraţia publicului începe să slăbească. Fiind un partid mai mult eclectic, decât doctrinar, construit pe autoritatea lui Urechean, era firesc să intre în declin cu apariţia altor lideri mai carismatici. În alt context politic, ameninţarea lui de a ieşi din Alianţă ar fi supărarea văcarului pe sat.
Avantajat şi dezavantajat

Şi mai puţin motivată este confruntarea dintre PL şi PLDM. La insinuările lui Dorin Chirtoacă precum că Vlad Filat nu ar fi suficient de activ în identificarea şi pedepsirea poliţiştilor vinovaţi, ba chiar ar încerca să-i protejeze pe aceştia, s-a adăugat şi pretenţia că Filat şi-ar atribui toate meritele legate de îmbunătăţirea relaţiilor cu Uniunea Europeană, în special promisiunile referitoare la liberalizarea regimului de vize. Primirea care i se face lui Filat în Europa stârneşte invidia liderilor PL şi a lui Diacov, care vin cu idei stupide ca Filat să călătorească însoţit de miniştrii-reprezentanţi ai celorlalte partide aliate. Primul-ministru, ca principală figură într-o republică parlamentară, se află în mod firesc în centrul atenţiei publicului, în interior şi exterior. Lucrul acesta era de prevăzut, dar nici PL, nici celelalte partide nu s-au înghesuit să preia acest post, preferându-le pe altele, mai puţin solicitante şi mai mult reprezentative. Oricum, reuşitele guvernului Filat se răsfrâng în mod automat asupra celorlalte partide din AIE, indiferent dacă lângă el se află miniştrii celorlalte partide. Aşa că nu e cazul să fie flancat în permanenţă, ori de câte ori iese în public. Premierul este în egală măsură avantajat şi dezavantajat de postul său. Depinde de abilităţile sale profesionale încotro înclină balanţa. Aşa că partenerilor săi nu le rămâne decât să-i recunoască meritele.

Câmp vast de afirmare

Aflându-se pe scaunul primarului general al Municipiului Chişinău, având în faţă un câmp vast de activitate şi afirmare, Dorin Chirtoacă cu atât mai mult nu are motiv să-l invidieze pe Filat. 500 de mii de alegători aşteaptă zi de zi să fie cuceriţi de primarul Chirtoacă şi nu am fi sinceri dacă am afirma că a făcut tot posibilul în acest sens. (E cel puţin ciudat că vicepreşedintele PL l-a atacat pe liderul PLDM prin intermediul unei televiziuni care, cu câteva zile în urmă, îl desfiinţase pe el însuşi ca primar.)

Demult era timpul ca partidele AIE să încheie un pact de neagresiune. S-a ajuns prea departe pe drumul conflictului. Până la campania electorală mai e, dar unele ziare îşi permit deja înţepături şi lovituri sub coastele partidelor rivale celor pe care le simpatizează sau se află în relaţii de colaborare politică. (De exemplu, un ziar care poate fi suspectat de simpatie pentru PLDM, a afişat pe site-ul său o imagine deformată a feţei lui Ghimpu.) Dacă nu se opreşte la linia de azi, Alianţa riscă să se destrame înainte de a reuşi să anunţe referendumul.

Autor: Nicolae Negru
Sursa: ziar.jurnal.md
25.06.2010 Opinii
4545
0

Comentarii 0