Sursa imagine: gandrabur.net

Lista păcălelilor lui Filat

Votul cu picioarele va decide următoarea coaliție

Vineri am asistat la un nou act din comedia pe care o trăim în ultimii ani, când ni se vorbește de schimbări, ni se cere să dăm, pe 30 noiembrie, un nou vot partidelor pro europene și ni s-au făcut chiar unele promisiunii de schimbare, Leancă ne spunea că lista PLDM va fi curată, fară oameni compromiși, cu aluzie foarte clară la Filat. La fel PDM ne spunea că lista lor e făcută de popor și că vom avea surprize pozitive.

Ce avem până la urmă în aceste liste? Nici o schimbare! PLDM încearcă să ne spună că a făcut mari schimbări pe listă. Haideți să va spun ce cred eu că a făcut Filat. El face în politică cum zic unii că face cu femeile, pe nevasta o înșală cu amanta, pe amantă cu altă amantă, când toate află, caută alta curată, să o aibă de rezervă și le minte pe toate. Așa a făcut vineri și cu lista PLDM. I-a mințit pe cei din gruparea Butmalai-Cimbriciuc-Furdui, le-a spus să stea liniștiți că înainte de alegeri va schimba listele și va fi tot ok, fie se vor regăsi pe noua listă, fie vor primi funcții executive și li se va da liber să facă afaceri grase. Cum altfel va explica că nici unul dintre acești “excluși” de marcă nu-l critică pe Filat? Dimpotrivă, fac doar declarații împotriva lui Leancă, pe care îl acuză că l-a șantajat pe Filat. Parcă ar vorbi gura și frustrarea lui Filat, nu a lui Furdui. De fapt, Filat nu știe ce va face cu această grupare, el le-a promis multe, i-a păcălit pe moment, pentru că avea nevoie sa câștige timp, să scoată tensiunea de pe el. La fel l-a păcălit și pe Leancă, i-a pus mai mulți oameni pe listă, pe care îi poate scoate când vrea până în alegeri. Probabil i-a promis și funcția de premier, pe care însă după alegeri PLDM o va “pierde” în mod neașteptat în negocierile cu PD, iar Filat și Plahotniuc vor decide că Guvernul să meargă la PD, Parlamentul la PLDM, astfel încât Filat să devină șef de parlament și președinte interimar după ce demisionează Timofti. Apoi Filat s-a păcălit chiar pe el, s-a pus primul pe lista, în speranța că așa nu va pierde controlul în partid și că va da un semnal în societate că PLDM l-a vrut primul pe lista și la fel va spune că partidul îl vrea în funcție. Ce mai contează decizia CEDO, ce mai contează legile pentru un om care e băgat în ilegalități până la gât și oricum nu mai are nimic de pierdut.

Lista PLDM este departe de a fi definitivată, iar scandalul din interiorul partidului nu s-a încheiat, ci a intrat într-o nouă etapă, la capătul căreia se poate întâmpla orice. Pentru Vlad Filat a fost vital să-l păcălească pe Leancă să rămână în partid, asa câștigă timp, cu cât întinde mai mult deznodământul, cu atât Leancă are mai puține soluții să facă ceva independent. Practic, Filat nu a făcut un mare joc strategic, ci a acționat ca un disperat, i-a mințit pe toți din jurul lui, doar ca să câștige timp și să iasă din situația disperată în care se află, mai ales după dezvăluirile făcute de Ioniță și interesul tot mai mare al oficialilor străini pentru jaful de la BEM și implicarea lui Filat și a rudelor sale în schemele frauduloase de acolo.

Nici la PDM nu vedem schimbări, dar de la ei nici nu cred că a fost cineva naiv să aibă mari așteptări, democrații vor lua același scor, cu schimbări sau fără pe listă. Rămâne de văzut care va fi acesta, dar eu cred că nu au motive de optimism.

PL a surprins cel mai puțin și, în general, nimeni nu aștepta vreo schimbare în lista liberală. Poate PL va face schimbări la nivel de mesaj, poate îl vor scoate pe Chirtoacă în față, iar acest lucru va crea percepția unei schimbări, dar e tot un fel de amăgire.

Era să uit de PLR (PLDM 2)! Dar mai bine uit, că despre ei nu am ce să scriu, pierd vremea, ei caută să se lipească de patronul proiectului, de Vlad Filat, dar acesta pare să nu mai vrea să-și asume paternitatea acestui proiect. PLR practic nu există. Au ieșit și au urlat legat de BEM și Aeroport, acum ne arată cum îl imploră pe Filat să-i ia cu el.

Și dacă ne uităm la aceste liste, la cum se mint unii pe alții pe interiorul partidelor, la cum își mint membrii și simpatizanții, ce așteptări să mai avem noi de la aceste alegeri?

Cred că este momentul alternativelor! Sunt convins că mulți caută acum cu cine să voteze ca să dea un vot împotriva celor din Coaliție, dar în același timp să nu voteze PCRM. Apariția lui Usatîi este exact ce le trebuie, el va cumula acest vot de sancțiune și s-ar putea să avem o surpriză din care să nu ne revenim vreo 4 ani. La fel , apariții exotice ca cea a lui Brega ar putea aduna voturi de sancțiune. Oamenii vor căuta astfel de personaje ca să se răzbune. Îmi amintesc ce s-a întâmplat în Romania, în 2000, când extremistul Corneliu Vadim Tudor a intrat în turul doi cu comunistul Ion Iliescu‎. Se întâmpla tot după o guvernare de Coaliție dezastruoasă, exact ca la noi. Vă recomand să căutați pe internet articolele scrise de presa română la acea vreme, eu am făcut-o și aveam senzația că sunt despre Moldova noastră de azi.

Listele depuse vineri de partidele pro europene transmit următoarele mesaje: nu schimbam nimic, Leancă, Maia Sandu, Corman, Candu, au fost scoși în față doar că așa era conjunctura, poporul trebuia sa voteze oricum cu partidele pro europene, că doar nu o sa voteze cu comuniștii. Chiar așa?!

Am citit ce au spus reprezentanții diasporei când au fost la o manifestare, la Chișinău, că dacă actuala coaliție nu vine cu schimbări, ei vor vota cu picioarele. Adică își vor băga picioarele în urna de vot. Nu știu cum să explic să nu sune atât de urât ‎cum este de fapt.

Votul cu picioarele s-ar putea să fie decisiv pe 30 noiembrie! Cred că totuși Ion Sturza a făcut mai mult rău Moldovei decât își poate imagina, el era una din puținele soluții care ar fi captat voturile nehotărâților și ar fi ajutat partidele pro europene să rămână la putere. Nu-i poți cere să-și sacrifice viața, e decizia lui, dar dacă tot îi pasă de Moldova, așa cum spune mereu, cred că ar fi trebuit să nu stea deoparte.

Autor: Corneliu Gandrabur
Sursa: gandrabur.net
06.10.2014 Opinii
4367
0

Comentarii 2

  • Marcel:

    cit despre Sturza, a fost alegerea lui, a fost o decizie care l-a privit pe el si numai el. orice comentariu la acest capitol pare a fi de prisos. Totodata mi-a placut comparatia facuta situatia similara pe care au trait-o romanii. un lucru imi pare ca merita sa fie mentionat si anume ca cei care vor aplica votul de sanctiune nu vor senctiona pe nimeni altii decit pe ei singuri. Stimati cetateni - ginditi inainte de a actiona - cica citeodata asta chiar ajuta.

    06.10.2014 18:37
  • Nicu:

    Nuuu nu are cum, Filat e sfint, chiar de la el am auzit-o , a zis ca-i cel mai cinstit din moldoveni si nu am avut cum sa nu-l cred din cuvint. El de minune ar putea fi pus in functia de partriarh la cit de nevinovat este. Ingerii par a fi negri pe linga Filat. La gradinite cind se cauta un antonim a rautatii este adus ca exemplu din nou Filat!

    06.10.2014 20:29