Sursa imagine: pldm.md

Foto // Lista PLDM-ului

Partidul Liberal Democrat din Moldova lasă să se înțeleagă într-un recent număr al buletinul său de partid „Stejarul” că, în mare parte, i s-ar datora meritul pentru faptul că moldovenii pot călători, din 28 aprilie a.c., în statele UE fără vize, informează HotNews.md. 

Potrivit surse citate, „o întreagă „armată” de funcţionari din R. Moldova şi UE au făcut visul moldovenilor realitate: să călătorească fără vize în UE. Totuşi, câţiva politicieni au iniţiat, au discutat, au monitorizat, au implementat reforme care au ajutat R. Moldova să obţină regimul liberalizat de vize”. 

Conform „Stejar”-ului, este vorba de Vlad Filat, liderul PLDM; Iurile Leancă, prim-vicepreședintele PLDM; Natalia Gherman, ministru de Externe; Dorin Recean, ministru al Afacerilor Interne; europarlamentarii români Monica Macovei și Marian-Jean Marinescu; Cecilia Malström, Comisar european pentru Afaceri Interne.

Autor: HotNews
12.05.2014 Istorii din MD
5955
0

Comentarii 30

 • Oleg:

  Mdaaaaa mare este gradina lui Dumnezeu, adica verzii cred ca noi, cetateniii sintem orbi si nu intelegem cum stau lucrurile da???
  De ce cred ca daca isi vor atribui toti laurii vor avea de cistigat, din contra aceasta lipsa de respect fata de colegii din coalitia de la guvernare pe mine cel putin ma dezgusta.
  Daca ar fi fost corecti si ar fi recunoscut merutul tuturor nu aveam nimic cu ei, da asa foarte rusinos din partea lor.

  12.05.2014 13:58
 • Dima T.:

  Da asta e tare de tot domnilor!
  -
  Filat se lauda cu succesele lui Leanca! Oare cum se simte acesta? Despre ce fel de solidaritate de partid poate fi vorba in acest caz?
  -
  Miroase a cinism fara masura...

  12.05.2014 14:00
 • Vasile:

  Totusi PLDM-ul uita ca acest succes se datoreaza unei coalitii, si daca nu era verticalitatea PDM-ului in perioada de criza atunci RM era in utopia UV-ului, daca nu era Corman care sa stabileasca realtii de coalborare cu statele europene, atunci nu aveam nici sustinerea necesara, si n general daca nu era Lupu care sa puna bazele unei coalitii Pro Europene, Filat nici nu avea sa se faca remarcat printr-o realizare sau alta, deci hai sa nu fim atit de penibili dragi membri ai coalitiei Pro Europene.

  12.05.2014 14:00
 • Leonid:

  Chiar n-au nicio rusine astea din PLDM. Tot ce s-a facut pina acuma nu se datoreaza in exclusivitate lor. Faptul ca avem regim liberalizat de vize se datoreaza in mare parte anume oameni din tara, care inca mai spera in ceva.

  12.05.2014 14:02
 • Max:

  Ei haiiii.... se incepe......
  Acum sa facem o mica analiza logica, 1) cum credeti fara ca Lupu in 2009 sa inlature comunistii de la putere si sa faca coalitii cu partidele Pro-UE era posibila aceasta reusita?????
  2) Cum credeti cine a votat in PARLAMENT toate pachetele de legi privitor la implementarea conditiilor impuse de UE, doar verzii????
  3) Cum credeti fara pasapoartele biometrice ale ministrului democrat Filip puteam pleca in UE ????

  12.05.2014 14:03
 • Oleg:

  Chiar m-a facut sa rid acest articol. Oameni buni, in special echipa PLDM - nu uitati ca sa nu fi iesit Lupu de la comunisti in 2009, nu avea sa mai formati nicio alianta. Voturi pur si simplu nu avea sa va ajunga ca sa-i deturnati pe comunisti.

  12.05.2014 14:05
 • Andrei:

  Si au dreptate, oameni buni. Fara acesti politicieni, liberalizarerea regimului de vize era sa ramaie un vis pentru moldoveni.
  Oricare europarlamentar va poate confirma continutul de mai sus.

  12.05.2014 16:36
 • Mihai:

  Acum, imi este interesant care a fost contributia PDM-ului in procesul de liberalizare a regimului de vize? - Punerea piedicilor?! Personal, numai asta am vazut.
  Va mai aduceti aminte de legea antidiscriminare? Cu cata greutate a fost votata de catre PDM, dar care reprezenta un punct foarte important in planul de actiuni privind liberalizarea regimului de vize.

  12.05.2014 16:39
 • JackVarabei:

  Bravo acestor oameni. Votul meu deja e decis. E timpul si tu sa faci o alegere corecta nu una (comunista-corupta)

  12.05.2014 16:39
 • Vladimir:

  „Dacă e să nu fim prostuţi, regim fără vize pentru Republica Moldova în perspectiva unui sau doi ani este o naivitate foarte şi foarte mare. Poate cineva încearcă să hrănească societatea cu asemenea iluzii ca să fie distrasă atenţia de la priorităţi adevărate. Însă, dacă este aşa, această tactică este foarte periculoasă", a declarat Marian Lupu pentru presă.

  12.05.2014 16:40
 • vasile:

  PLDM este un partid puternic care inpreuna formeaza o echipa de invidiat.De cind a devenit Filat prim ministru lucrurile au luato cu totu si cu totul in alta parte sau simtit schimbarile spre bine .a inceput aderarea la UE si multe altele.A venit Leanca si a continuat munca pe care a inceput pe atuci fostul prim ministru si acuma eata calatorim fara vize in UE.si acestea nu este tot.

  12.05.2014 16:43
 • Marin:

  Liberalizarea regimului de vize este un merit clar al lui Vlad Filat si al echipei PLDM.
  Vlad Filat, a incalcat putin traditia si a lansat, mai intai, negocierile privind liberalizarea regimului de vize, apoi cele privind semnarea Acordului de Asociere cu UE. Au inceput sa faca schimbarile necesare, conducandu-se dupa planul de actiuni al Muntenegrului, pentru ca Republica Moldova inca nu primise acel plan de actiuni. Cand, totusi, l-am primit, in mare parte, totul era indeplinit si mai erau niste aspecte tehnice de rezolvat. Chiar si europenii s-au mirat de viteza realizarii acestui plan de actiuni.
  Cele expuse mai sus poate sa vi le confirme orice europarlamentar, orice persoana cu experienta in domeniu.

  12.05.2014 16:44
 • barbossa:

  chiar se merita de apreciat acetsi oameni care au contribuit la indeplinirea acestei realitati, bv voua si succese mari

  12.05.2014 16:45
 • Marin:

  PLDM a fost acel partid care a inceput europenizarea RM el a pus temelia procesul de europenizare.Sunt doar meritele lor ,acuma o lume intreaga cunoste RM ca fiind un stat liber .si care doreste sa intre in UE

  12.05.2014 16:45
 • Ion:

  Max, fara Lupu, fii sigur, erau sanse sa fie creata aceasta coalitie de guvernare, intrucat Lupu a fost si este o papusa in mainile unor... politicieni, daca merita sa fie asa numiti.
  Mie imi este interesant ce erau sa faca democratii si liberalii, daca nu era sa existe PLDM? Mai era sa existe parcurs european?
  Coborati-va cu picioarele pe pamant, dragi democrati.

  12.05.2014 16:46
 • Nicolae:

  Vasile, nu incerca sa fii mai destept decat esti. Vlad Filat a fost cel care a cedat cel mai mult, pentru ca coalitia actuala sa fie creata. Dansul, la acel moment, avea 2 alegeri: merge dupa ambitii si arunca tara in alegeri anticipate, sau cedeaza si salveaza mersul european.
  Dupa parerea mea, a procedat corect.

  In ceea ce tine de liberalizarea regimului de vize, iti spun foarte si foarte clar ca meritul lui Lupu este egal cu zero! Dansul nu a facut decat sa puie piedici, ori de cate ori avea ocazia, prin declaratii populiste, prin refuzul de a vota anumite proiecte de legi, care jucau un rol crucial in procesul de liberalizare a regimului de vize.

  Parerea mea este ca liberalizarea regimului de vize o datoram urmatoarelor persoane:
  1.Filat
  2.Leanca
  3.Gherman
  4.Recean
  5.Filip
  6.Efrim

  12.05.2014 16:52
 • Iurie:

  Pentru cei care latra ca Filat se lauda cu succesele lui Leanca: negocierile privind liberalizarea regimului de vize au fost lansate si incheiate in perioada in care Prim-ministru era Vlad Filat.

  12.05.2014 16:53
 • Vasile:

  Democratii fac spuma la gura, dorind sa-si laude acei 2 metri de bulbuci. Terminati, ca nu Lupu nu a facut decat sa puie piedici acestui proces. Macar nu va faceti de ras.

  12.05.2014 16:55
 • Ion:

  PLDM singuri sunt un NIMIK....doar multumita intregii coalitii ,si mai ales ECHIPEI PDM, s-au realizat toate aceste lucruri!

  12.05.2014 17:12
 • ALex:

  MAx, pasapoartele biometrice aveau sa para si fara ministrul tau filip, ele erau in plan nu de azi, si nu de ieri.
  Daca nu facea echipa PLDm posibila circulatia fara vize in Ue, puteai sa-i stergi fundul cu acest pasaport.
  IAr cei legat de Lupu, el nu crezut in ruptul capului ca RM poate atit de repede sa abtina regimul liberalizat de vize, si stii de ce pentru ca el nu a depus nici un efort ca sa avem acest succes.

  12.05.2014 17:46
 • Marian L.:

  Eu le multumesc mult acestor politicieni , datorita lor pot merge acum liber la mama in Italia.

  12.05.2014 17:48
 • Micola:

  Chiar vreau sa fiu impartial, dar acest merit legat de liberalizarerea regimului de vize PLDM al merita... Daca sa continuam gindul lui "Oleg" atunci si de PL nu trebuie de uitat... Insa sa fim realisti: Grosul muncii a fost totusi a PLDM-ului
  E si normal sa fie o concurenta politica, dar la ei(PLDM) e mai camuflata. Pe cind la PDM e vadit, ca "stau cu-n fund in doua carute". Nu poti intelege cum vede PD-ul sa fii si in CSI si in UE? Chiar asi fi curios... Daca era cu vre-o 20 de ani in urma, poate si mai credeau rusii rataciti de la noi si poate ai si votau, da acum, - ma indoiesc...

  12.05.2014 17:58
 • Dan:

  Rusine pentru cei care inearca sa contrazica , sa manipuleze cu adevarul, de cind democratilor voi aveti atributie cu acest succes???
  Daca Marian Lupu vede in Vest pericol, si ar merge azi in uniunea vamala cu Dodn de miina dar daca face acest pas, in toamna numai trec pragul electoral

  12.05.2014 18:14
 • Sandu:

  Max , iti raspund la prima ta intrebare de ce a iesit de la comunisti.
  1. Pentru ca Lupu spera ca il vor propune la functia de presedinte, pe cind el nu mai avea glas , in acel partid.
  - toti il numeau cum le venea la gura, la sedintele partidului Vornin arunca cu cei venea in miina in Lupu, doi metri de bulbuci iat cum ii zicea tatuca, alte munteanu , tcaciuc numai haz faceau pe seama lui, numai avea nici o valoare Lupu in acel partid, si el a iesit din PCRM numai pnetru a se razbuna pe ei.

  12.05.2014 18:23
 • Daniela:

  Inca odata imi dau seama ca liberal-democratii sint lipsiti de orice demnitate si macar nu pot sa-si insuseasca normal propriile realizari, nu cele facute in comun. Cred ca la abolirea regimului de vize un rol foarte important l-au avut si democratii, si nu trebuie sa fie ignorati. Aces pas este succesul nostru, al tuturor cetatenilor, dar nu a carorva "eroi"!!!

  12.05.2014 18:28
 • Iurie:

  Daniela, concret, ce rol?! Eu, din contra, cred ca nu-i frumos sa atribui meritele cuiva asupra altora. In cazul dat, meritele celor din PLDM, asupra celor din PDM. Au si democratii meritele lor, insa, liberalizarea regimului de vize este, in mare masura, meritul celor din PLDM.

  12.05.2014 18:53
 • Stefan:

  Desigur, fara PLR sau PDM, nu era sa avem o coalitie pro-europeana. Dar, dragilor, v-ati pus intrebarea: fara PLDM, era sa existe, in genere, parcurs european?

  12.05.2014 18:56
 • Adevar curat...:

  Prieteni eu cred ca meritul in cea mai mare parte este al ministrului Muncii, Buliga, pelincutele ei au hotarit tot in tara asta, reformele s-au inceput atunci cind fostul ministru al culturii, democratul Boris Focsa a fost prins beat la volan.
  Succesele au fost majore, democratii au demonstrat ca se poate, si au continuat aceste reforme, ca mai apoi Zubco prietenul lui Vlad Plahotniuc sa participe la o vinatoare ucigasa, unde a demonstrat ca se poate de facut justitie corecta si in padure, doar cu arma.
  Fostul deputat PD, Valeriu Guma a demostrat tarii cum se face business corupt in Romania, un exemplu de succes.

  12.05.2014 19:05
 • Victor:

  Dupa parerea mea, oamenii de rind au manifestat incredere fata de partidele de la guvernare si nu a unui partid verde in parte. Meritele insusite de acestia prezuma faptul ca acestia se gindesc numai la beneficiile personale la oamenii care vor un viitor european. Lui Filat i-as propune sa se racoreasca si sa se gindeasca ca nu numai el si echipa lui au muncit pentru acest rezultat....

  12.05.2014 21:47
 • Adi:

  De mulțumit Ucrainei pentru totul.Cine astăzi mai dorește ceva bun Moldovei fără ca să-și umple buzunarele, cine face ceva fără interese personale, cine n-are cîștig din ce face pentru „binele” poporului? Vă rog numiți un nume care n-a făcut avere din politică și tot ce are este din muncă cinstită nu din afaceri murdare.

  16.05.2014 16:52