Sursa imagine: concretinolt.ro

Pericolul din alimentele sănătoase: Fructele şi legumele cu cele mai multe pesticide

Lista fructelor şi a legumelor cu cele mai multe pesticide, realizată în fiecare an de o agenţie nonprofit din Statele Unite ale Americii, oferă o nouă perspectivă asupra unor alimente considerate printre cele mai sănătoase din consumul zilnic.

"Duzina murdară", care face parte din Ghidul anual al cumpărătorului pentru pesticidele din produse, realizat de agenţia Environmental Working Group (EWG), este selectată dintr-un număr de 48 de alimente populare, scrie Huffington Post.

Chiar şi după spălare, 67 la sută din mostrele de produse au conţinut reziduuri de pesticide, potrivit informaţiilor analizate de EWG.

Pesticidele au legătură cu numeroase riscuri de sănătate, în special cu problemele de dezvoltare care apar la copii. De asemenea, pot tulbura sistemul hormonal al organismului, potrivit Agenţiei americane de protecţie a mediului.

Totuşi, potrivit aceleiaşi agenţii EWG, "beneficiile de sănătate ale unei diete bogate în fructe şi legume depăşesc riscurile expunerii la pesticide. Ghidul ajută la reducerea expunerii la pesticide (...), dar consumul de produse crescute tradiţional este mult mai bun decât să nu mâncăm deloc fructe şi legume."

Merele: În topul listei din acest an se află mărul, care a avut rezultate pozitive pentru cel puţin un reziduu de pesticide în 99 la sută din teste.

Căpşunile: Al doilea cel mai contaminat fruct din listă.

Strugurii: Un singur ciorchine a ieşit pozitiv în cazul a 15 pesticide.

Ţelina: Mostrele de ţelină au avut rezultate pozitive pentru 13 pesticide diferite.

Piersicile

Spanacul:
A doua cea mai contaminată legumă din listă.

Ardeiul gras: Asemenea strugurilor, un singur ardei gras roşu a avut rezultate pozitive la 15 pesticide.

Nectarinele: Toate mostrele de nectarine de import testate de EWG în privinţa pesticidelor au avut rezultate pozitive.

Castravetele

Cartofii

Roşiile cherry:
Au înregistrat rezultate pozitive la testele pentru 13 pesticide diferite.

Ardeiul iute

Autor: Huffington Post
Sursa: mediafax.ro
27.04.2013 Caleidoscop
2253
0

Comentarii 0