Sursa imagine: adevarul.ro

Din culise: Detalii despre ce i-a propus Filat lui Voronin

Întâlnirea ordinară dintre Vlad Filat şi Vladimir Voronin sporeşte secretomania, care agită şi societatea, şi partenerii din AIE, şi, cel mai interesant, pe unii membri marcanţi ai PLDM, care nu se văd nicidecum în calitate de parteneri ai PCRM. Anume unii colegi de partid ai prim-ministrului au încercat să afle despre conţinutul acestei întâlniri şi să-l comunice presei în scopuri preventive, cum spun ei, sub acoperirea anonimatului.

Sursele spun că Filat ar fi venit la Voronin cu propunerea de a găsi împreună o astfel de soluţie la criza politică, încât celelalte două partide din AIE să fie aruncate pe tuşă, iar puterea să fie împărţită egal prin votări tehnice, fără a crea o coaliţie politică deschisă.

Voronin, practic, și-a dat acordul, lucru firesc, indiferent de persoana celui, ce se oferă să distrugă Alianţa, pe care o urăşte atât de mult. Şi a prezentat schema sa, în linii mari, deja cunoscută: un preşedinte «al nimănui», Voronin sau exponentul său – speaker, Filat – prim-ministru, un guvern de «tehnocraţi» distribuit egal, precum şi destituirea Procurorului general şi a altor şefi «periculoşi» ai structurilor de forţă. La rândul său, Filat a exprimat acordul său prealabil, dar şi temeri întemeiate în ce priveşte propriul destin politic de mai departe. După peste 2 ore de discuţii, s-au înţeles ca Tkaciuk să pregătească un proiect de înţelegere secretă între Voronin şi Filat, în care pentru cel din urmă să se conţină garanţii solide. Astăzi se poate deja adăoga aici şi condiţia unei modificări serioase a cursului politic al Republicii Moldova, pe care Voronin o vede în cadrul noilor structuri eurasiatice.

Aceste «detalii», care deranjează pe mulţi chiar în PLDM, în realitate ar putea pune baza pentru depăşirea crizei politice din Moldova, deşi pe căi destul de contradictorii. Or, cei doi negociatori au reuşit asemenea lucruri în aprilie 2005. Deşi s-a pus totul în cârcă lui Iurie Roşca, cunoscătorii spun, că anume Vlad Filat a dus atunci munca de mediere ca Vladimir Voronin să fie votat pentru al doilea mandat prezidenţial. Iar garanţiile le-a pregătit acelaşi Tkaciuk.

Acestuia i se atribuie şi calitatea de autor al proiectului politic al lui Filat, având scopul ca PLDM să substituie în timp opoziţia reală şi periculoasă de atunci, Alianţa «Moldova Noastră», care ulterior a şi fost absorbită. Dacă acest misterios parteneriat a fost atât de productiv atunci, de ce să excludem acum faptul că el poate obţine noi realizări.

Autor: Ion Stratan
Sursa: hotnews.md
05.10.2011 Opinii
5102
0

Comentarii 5

 • Serghei Sergheici:

  teoria zagovara nu alt ceva )))))))))))) Fiti seriosi ))

  05.10.2011 18:11
 • Sorin Oprescu:

  Asa si stiam, Filat este proiectul politic a lui Marck Tkaciuk. Acum a aparut conditiile favorabile de a da cartile pe fata. Alianta Filat-Voronin are drept scop revenirea si intarirea Clanului Mafiot Voronesc !!!
  Filat nu est decit un simplu jucator, dar care are mari beneficii de ordin banesc.
  Ambitiile si intentiile lui Filat de a ajunge "number one" cu orice pret, ne duc departe de realizarea scopurilor si visurilor moldovenilor. Cu Voronin in alianta nu va face decit sa duca Moldova, inapoi sub miina Moscovei, de unde nu a apucat sa iasa bine.
  Vlad Filat "Gangsterul Tranzitiei, Contrabandistul Secolului, Marchizul de IPTEH, Bancherul Anului" devine acuma TRADATORUL NEAMULUI !!!!!

  05.10.2011 19:02
 • Andrei Contra:

  FILAT este mai strasnic decat ROSCA.

  06.10.2011 13:23
 • Valeria din NY:

  pare adevarat ce se scrie in articol, dar e trist pentru noi care am crezut in Filat ca intr-un om care va demonta sistemul comunist si mafiot din Moldova.

  06.10.2011 13:24
 • Andrei Contra:

  Aici valeria sunt de acord cu tine. Doar ca in loc sa demonteze sistemul comunist mafiot din Moldova, Filat din Contra este acela care il monteaza si-l aduce din nou la putere pe Voronin. Sper sa aiba Filat soarta ;lui Rosca

  06.10.2011 13:48